Aanbieding!!!

Testrapport Batavus Fuze E-go Active

De Fuze E-go Active van Batavus – actieradius 140 km, tien versnellingen
Wanneer je houdt van lekkere toertochten te maken dan is deze hybride fiets een goede keuze. Hij beschikt over tien versnellingen en een halfopen kettingkast. Het gewicht van de fiets, inclusief de accu van 2.6 kg, bedraagt 25.1 kg. De adviesprijs voor deze fiets is 2599 euro. Batavus introduceerde in 2016 deze Fuze E-go Active. De fiets heeft een verende voorvork en een verende zadelpen. Een hydraulische velgrem wordt gebruikt bij het voor- en achterwiel.
Batavus heeft voor een Lithium ion (Li-ion) accu gekozen als energiebron. Deze Li-Ion accu is een veel toegepaste accu die samen met de Lithium Polymeer (LiPo) en Lithium ijzer fosfaat (LiFe) accu in de meeste hedendaagse elektrische fietsen wordt gebruikt. Deze accu is wel wat duurder dan de traditionele Ni-Mh accu maar heeft wel veel voordelen. De levensduur is een stuk langer, de accucapaciteit is groter (bij hetzelfde gewicht) en heeft een zeer lage zelfontlading.
IN HET KORT
Fabrikant Batavus
Model Fuze E-go Active
Gewicht 25.1 kg
Accucapaciteit 396 Wh
Versnellingen tien
Kettingkast halfopen
Voorvering voorvork
Zadelvering zadelpen

Voorrem hydraulische velgrem
Achterrem hydraulische velgrem
De Fuze E-go Active is voorzien van een accu met 396 Wh (36 Volt – 11 Ah). Boven het achterwiel bevindt zich de accu. De accu kan eenvoudig verwijderd worden wat prettig is bij het op- en aftillen van de fiets op de fietsendrager. Daarnaast is het heel fijn dat je zelf kan bepalen waar je de accu kan opladen. Je hoeft niet de hele fiets naar het stopcontact te slepen, maar alleen de accu. Dat is niet alleen tijdens de fietstocht prettig, als je de accu onderweg nog even een klein beetje wilt opladen, maar ook ideaal voor in de winter. Want een accu kan je het best bij kamertemperatuur opladen.
De elektromotor bevindt zich in het midden van de fiets en is aangesloten op de trapas. De motor heeft een koppel van 48 Nm, dit koppel bepaalt de maximale kracht van de motor, hoe hoger dit koppel, hoe groter de kracht. De fiets kent vier trapondersteuningsstanden.

Dit model is voorzien van een trapkracht en rotatiesensor. Deze meet niet alleen hoe snel je de trappers ronddraait maar ook hoeveel kracht je uitoefent op je pedalen. Deze informatie wordt door het motormanagement gebruikt om de trapondersteuning van de motor te bepalen. De combinatie van rotatie- en trapkrachtsensoren is een ideale combinatie die je meestal alleen in de wat duurdere elektrische fiets modellen aantreft. Deze combinatie van sensoren garandeert de meest gelijkmatige trapondersteuning. Batavus geeft voor de actieradius een maximale afstand op van 140 km. Die waarde geldt in de meest optimale omstandigheden en de lichtste trapondersteuning.

Gezien de geleverde accu van 396 Wh is voor deze Batavus Fuze E-go Active een actieradius van 72 km te verwachten. In het artikel wat is de actieradius van een elektrische fiets? wordt uitgelegd dat de werkelijke actieradius nooit met zekerheid te bepalen is omdat dit van vele factoren afhankelijk is.
De “Walk Assist” functie, waarmee dit model is uitgevoerd, helpt je wanneer je de fiets aan de hand meeneemt. Deze kan je activeren door aan het binnenste gedeelte van het rechterhandvat te draaien. De elektromotor zal dan het zware werk doen wat vooral handig is als de fiets zwaar beladen is of als je heuveltje op moet met de hand. Tijdens het fietsen zorgt deze functie voor extra ondersteuning waardoor al fietsend heuveltje op nog eenvoudiger wordt.

 

Geplaatst in Persberichten.